Perkloretilen Nedir?

Perkloretilen Nedir?

Çözücü olarak kullanılan ve birçok endüstri alanında kullanılan organik bileşik olan Perkloretilen nedir? Bu yazımızda Perkloretilen ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

Perkloretilen Özellikleri Nelerdir?

Perkloretilen renksiz, yanmaz, keskin bir kokuya sahip olan sıvı halde bulunan çözücü olarak kullanılan organik bileşiktir. Kuru temizleme sektöründe bol miktarda alternatif çözücüler olarak kullanılmaktadır. Yanıcı maddelere maruz kaldığı takdirde zehirli bir gaz yaymaktadır. Bu koku ve duman insanlarda sinir sistem hastalıkları gibi olumsuz etkilere neden olmaktadır.

Organik malzemeler için çok iyi bir çözücü niteliği taşıyan Perkloretilen kimyasal maddesine uzun süreli maruz kalma durumunda ciddi sağlık sorunları oluşabilecektir. Bu durum kullanımı denetime tabi olan bir madde olmasına neden olmuştur.

Perkloretilen’ın Formülü Nedir?

Perkloretilen kimyasal maddesinin formülü C2Cl4 dir. Molekül ağırlığı 165.822 g/mol dür. Kaynama noktası 121 °C erime noktası -19 °C’ dir.

Perkloretilen Nedir?
Perkloretilen Nedir?

Perkloretilen Kullanım Alanları Nelerdir?

Çözücü olarak kullanılan perkloretilen maddesi birçok alanda kullanımı mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Perkloretilen kumaş ve kıyafetler başta olmak üzere tekstil ürünlerinin temizlenmesinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Plastik üretiminde çözücü özelliğiyle kullanılmaktadır. Aynı şekilde petrol üretiminde yardımcı bir bileşen olarak kullanılır.
  • Metal yüzeylerinin temizlenmesinde kullanılır
  • Boya ve vernik çözücüleri için bileşen olarak kullanılır. Aynı zamanda Perkloretilen, solvent içeren endüstriyel ürünlerin içerisinde kullanılır.
  • Organik bileşiklerin sentezinde ve tıbbi araştırmalarda kullanılmaktadır.

Ateşlerkimyevi maddeler firması olarak perkloretilen kimyasal madde üretimini gerçekleştirirken birçok kimyasal ürünü bulabileceğiniz ateslerkimyevi.com sitemizi ziyaret edebilir, iletişim bilgilerimizle bizimle her zaman irtibat kurabilirsiniz.

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/Tetrakloroetilen